Klik Untuk maklumat Lanjut

Friday, February 25, 2011

#MilkADeal of the day: #HausofBiB is offering RM10 for RM30 worth of Cash Voucher to use it to customise your BlackBerry!

#MilkADeal of the day: #HausofBiB is offering RM10 for RM30 worth of Cash Voucher to use it to customise your BlackBerry!


Hiaskan Blackberry kamu dengan casing yang ceria, eksklusif dan yang paling penting.... menjimatkan ye (",) Kalau buat hadiah kepada girlfriend/ boyfriend or kawan-kawan pun best jugak kan....

Cantik kan design diaorg ...me love it..cuma saya blom ada blackberry la.... jangan lupa klik link kat atas tu ya untuk tahu T&C nya

Wednesday, February 23, 2011

T I O M A N . I S L A N D

Eh, apehal dengan saya hari ni? nak pi vacation kat Tioman Island ke???
Tak ada la. Sebenarnya, Azra dapat request dari a few friends supaya blog about Tioman.
Iye la, memandangkan saya tinggal di sini patutnya memang perlu ada la entry tentang Pulau Tioman kan.

So, saya dah buat keputusan yang saya akan buat review tentang beberapa resort dan chalet yang ada kat Pulau Tioman ni. Walaupun saya dah tinggal di sini tapi tak semua tembat saya boleh ceritakan sebab saya pon tak menginap kat semua resort tu. hehehhe...

Tapi, harap maklumlah ye kawan-kawan semua. Review saya adalah berdasarkan pandangan, pengalaman dan pendapat saya sahaja. Kemungkinan tak sama dengan pandangan anda semua yang pernah atau mungkin akan pergi ke sesebuah resort itu. Selain cerita tentang rumah penginapan, saya juga akan ceritakan tentang aktiviti, restoran dan lain-lain lagi.

So, sebagai permulaan saya akan ceritakan serba sedikit tentang pulau ini.

Sejarah Pulau Tioman.
Saya malaslah nak cerita bab-bab sejarah sebabnya ada banyak sangat versi. checklah kat wikipedia ye... http://en.wikipedia.org/wiki/Tioman_Island
Huh...ambik jalan mudah sungguh saya ni.

Lokasi
Eh, ada jugak orang yang kadang-kadang tak tahu lupa mana letaknya Pulau Tioman ni. Tioman terletak di bawah Negeri Pahang Darul Makmur. Tapi ada sedikit isu yang mengatakan sebahagian kampung yang ada adalah milik kerajaan negeri Johor. Saya tak dapat confimkan lah pulak. So, ini peta lokasi ye;


Nampak tak? kecik je kat pic tu. hehehhe.... Ni pula map Pulau Tioman. Kat map ni ada tertulis nama kampung-kampung yang terdapat di pulau ni;
*imej dari google

Dalam banyak-banyak kampung ni, saya tinggal kat Kampung Air Batang. Pelik kan..pelik kan nama kampung saya..hehehhe...jangan tanya saya kenapa sebab saya sendiri tak tahu asal usul nama kampung ni. Tapi maybe, nanti saya akan buat research tentang asal usul nama ni.

Hampir 70% penduduk Pulau Tioman ni terdiri dari golongan masyarakat yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dengan industri pelancongan. Sebagai contoh ada yang buka perniagaan rumah penginapan, restoran, bisness boat services, buka kedai souvenir, pemandu pelancong, pemandu bot, bekerja di Dive Centre, dan macam-macam lagi lah pekerjaan yang sewaktu dengannya.

Pengangkutan
Cara nak datang ke pulau ni ada dua. Iaitu pengangkutan udara dan laut.
So, kepada siapa-siapa yang banyak duit dan suka naik flight, boleh la naik Berjaya Air punya kapal terbang. Naik kat Subang Airport atau pun sesiapa yang nak naik dari Singapore pun ada juga.

Kalau nak rasa hidup macam nelayan meredah lautan yang bergelora tu, boleh la naik feri. Murah pun murah jugak. Jimat la sikit budget tu. Ferry services ke Pulau Tioman ada di Jetty Mersing, Johor dan Jetty Tanjung Gemok, Pahang.

So, inilah sedikit sebanyak pengenalan tentang Pulau Tioman. Cerita selanjutnya, dalam siri yang akan datang ye. Insyaallah siri akan datang, saya akan ceritakan tentang beberapa buah resort ya.


Luv ya
(",)

Tuesday, February 22, 2011

m a l a n g

Memang betul pepatah melayu.
Malang Tak Berbau
Tiba-tiba pagi tadi handphone saya sakit.
Touch screen nya tak berfungsi!!!!!!
argghh...
Fikir-fikir balik tak ada pun handphone ni terjatuh atau terdedah kepada air ke apa. Tapi kenapa tetiba dia jadi macam ni.

Kesimpulannya, saya tension sekarang sebab susah nak type sms. Saya tak suka nak gunakan QWERTY keypad.

Kawan-kawan rasa, mahal tak kos betulkan handphone ni???


*pic dari google ya.

Sunday, February 20, 2011

B E R A N G A N

Hai semua!
Selamat berhujung minggu (",)
Hari ni saya tak pergi buka kedai. Hmmmm...sebenarnya masuk hari ni dah 3 hari tak buka kedai. Bukan sebab malas atau perasan dah kaya..heheh..tapi sebab saya kena period pain hari jumaat lepas. So, hubby suruh berehat je kat rumah. Insyaallah esok buka lah kedai macam biasa.

So, untuk mengelakkan kebosanan sampai ke tahap yang amat serius saya pun buatlah aiskrim Malaysia.
Ye, aiskrim Malaysia yang dalam plastik tu! yang 20 sen sebatang (tapi kat Tioman ni sebatang 30 sen ya). Hari ni saya buat perisa jagung+susu dan Milo. Untuk tambahan malam ni mungkin akan buat perasa Mango!!!

Huhu... sambil tunggu semua aiskrim saya keras dalam peti tu. Tiba-tiba je datang niat nak berangan.
(",)

Ni bukan berangan saje-saje ye kawan-kawan.
Ni berangan untuk memotivasikan diri supaya menabung dengan lebih berhemah.
Saya rasa tak salahkan kalau kita ada angan-angan.
Tapi yang saya pelik, angan-angan saya ni semua perlukan duit. Tak ada pulak berangan nak kan sesuatu yang free. hehhehe...
So, inilah my wishlist for 2011. Harap-harap tercapai sebelum 31 December ni.
Kalau tak semua pun, dapat 50% dari yang diangankan pun jadilah.

1. Jam tangan baru. Kalau boleh nak dapatkan yg cap Gucci ni.
Tapi entah berapa pulak harganya...hehehe..takut tak termampu den. So, kecilkan sikit niat maybe nak yang cap Marc Jacobs ni;
ataupun Guess kat bawah ni ok jugak kot


Eh...eh....kenapa semua jam mesti warna EMAS....ko dah berusia warga emas ke Azra????
hehehe...sebenarnya, dah bosan kot pakai jam warna silver. Lagipun macam nampak kaya sesuai dengan usia je kan jam warna gold ni . Senang je nak match kan denagn aksesori lain kot. Dan sebagai tambahan (tamaknya ko ni) dan ada rezeki lebih nak Toywatch warna putih ni;



Semua deretan jam pilihan agak maskulin kan patentnya kecuali Gucci tu. Tak tahulah kenapa this year terasa minat jam berbentuk macam ni dan bentuk pilihan adalah bulat. Saya wajib beli jam tahun ni sebab dah setahun tak pakai jam. Jam lama dah rosak bateri habis. so, tak pergi beli bateri baru sebab memang teringin nak beli jam baru.

2. Laptop baru. Pergh, patutnya laptop baru ni dikedudukan nombor 1. Tapi tak apalah sebab memang agak lama kot nak kumpul duit untuk dapatkan ni. So, sebagai pilihan pertama, semestinya Macbook Air;

Tapi kalau tak ada rezeki Sony Vaio pun saya rasa ok kot. Kalau suami nak hadiahkan, saya tak kisah pun jenama apa. Yang penting, ada. Sebab laptop saya sekarang dah sama usia dengan budak tadika. Sekarang ni entah ada lagi tak orang pakai laptop yang seusia laptop saya ni.
~~~abang, kalau abang baca entry ni, tolonglah segerakan proses pembelian ya. Kesian saya...yang murah-murah pun saya terima. Nanti saya dah kerja saya beli sendiri yang canggih-canggih. lagipun, cuma laptop je saya harapkan duit abang, wishlist mengarut-ngarut yang lain saya penuhi sendiri....please...please...

3. Kamera digital yang baru. Kamera Olympus saya ni sekarang berusia hampir 5 tahun. So, kecanggihannya dah tak setaraf kot dengan dunia yang serba moden ini. Impian saya adalah Panasonic Lumix GF-2;


Saya nak kaler merah...saya nak kaler merah!!!! hehheh...walaupun rupanya tidak secantik saya mana. Tetapi kecanggihannya menambat hati saya (",)

4. Beg duit baru. Kali ni nak beg duit yang pakai zip. Sebab boleh simpan banyak duit kad-kad membeli belah dan resit-resit credit card. Beg duit ni saya tak memilih sangat. Yang murah-murah sudah la. lagipun dia duk dalam handbag kan. Heheheh.... I exactly nak beg duit warna merah ya kali ni. So, maybe yang macam ni;

Yang ni cap DKNY. Dah buat survey, yang ni paling murah nak dibandingkan dengan Kate Spade, Coach dan Marc Jacobs. This one sangat menepati citarasa. (",)
5. Handbag baru. Untuk pengetahuan kamu..kamu..dan kamu...saya akan kumpulkan duit dari awal tahun hingga akhir tahun untuk dapatkan satu designer handbag tak kiralah yang baru mahupun yang secondhand. Sebab kalau ada yang berkenan tapi harga yang baru amatlah tak mungkin saya dapatkan, maka tak salah rasanya beli yang secondhand. Oh, kepada yang tak tahu mana nak dapatkan handbag second yang masih baik boleh lah klik http://www.glampotboutique.com/ ataupun like page fb diaorang.

Last year dah purchase Coach. A year before, Marc Jacobs so, this year punya target adalah;

Gucci Sukey. saya nak yang leather dan my MIL nak yang biasa. heheheh.....mengada kan kami. Kalau boleh untuk handbag tambahan nak tambah koleksi Longchamp. Tapi tak nak yang Le Pliage lagi, nak yang Planetes.

Perghhh.......banyak ok berangan hari ni.
Wishlist will be a never ending story. hehehhe...
maybe akan ada lagi next wishlist bulan depan or mungkin jugak minggu depan.
Tapi apa yang sangat saya idamkan dan belum jadi kenyataan adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.

..
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
..
..
.
.
.
.

Kawan-kawan, doakan saya ye semoga ALLAH permudahkan saya memperolehi rezeki ini.
Kalau sesiapa ada petua atau nasihat bolehlah tinggalkan di comment section. Saya sangat berharap semoga impian saya dan suami untuk mendapatkan cahaya mata dapat dipenuhi tahun ini. Amin.



Luv ya (",)


Saturday, February 19, 2011

M i l l i o n . o f . t h a n k s

Terima kasih kepada yang masih sudi follow blog Azra.
Saya masih sibuk dengan beberapa kerja s/u persatuan.
(akan talk about it later)
BTW, Azra ada upload my pre-loved wallet di


Kalau rasa suka can sms me!!!

Luv:::Azra


Wednesday, February 9, 2011

W o r d l e s s . W e d n e s d a y





p/s; gedik-gedik upload selepas nampak kurus sedikit selepas jatuh sakit