Klik Untuk maklumat Lanjut

Wednesday, May 8, 2019

Salam Ramadhan

Assalamualaikum w.b.t

Salam Ramadhan. dah masuk hari ketiga kita berpuasa untuk tahun ini. Hari pertama hari tu memang tak dapat bersahur dengan husband sebab aku baru balik outstation Ahad petang dari Kuala Lumpur. So, stay Kuantan 1 malam sebelum driver datang ambil pagi Isnin.

Sampai Kuantan sempatlah aku bershopping barang dapur sikit di Jaya Grocer. Beli apa-apa yang payah nak dapat kat pulau ni. Sayur pun aku beli sebab kat sini agak terhad pilihannya. Memang beli banyak barang, tapi officemate kata dia sanggup tolong angkut.. heheheh.


Ni baru separuh yang aku beli. Korang tengoklah, Daun Pandan pun beli. Bukan apa, kat rumah aku cuma ada tanam pokok Serai je, macam Daun Pandan ni kalau nak guna kebiasaannya minta rumah kawan-kawan. Tapi kadang malu juga kan asyik minta yang orang. So, harga pun 60 sen je tu. Apa salahnya beli je la.

Aku suka membeli kat Jaya Grocer ni sebab barang-barang biasanya memang nampak elok, susunan cantik, lantai kat bahagian barang basah pun kering bersih je... tak macam sesetengah tempat. Ya, ada barang yang agak pricey, tapi beli ikut keperluan lah kan. Dah kalau benda tu memang kau tau mahal, tapi kat tempat lain tak ada dan kau sangat memerlukan, beli je la. 

Petang, 1 Ramadhan tu aku balik Pulau Tioman naik feri jam 2.00 petang. Alhamdulillaj pukul 4.30 petang sampai kat rumah. Sempat-sempatkan je lah masak menu ringkas. Jadi aku pilih masak Nasi Lemak berlaukkan Sotong Sambal dan Ayam Goreng. Lega rasa dapat masak hidangan untuk suami di hari pertama puasa. 


Lepas upload di FB, ramai pulak mesej tanya resepi Sambal Sotong tu. Mengujakan ke gambar sambal tu? Oh, btw diaorang minta resepi sebab biasanya ada yang masak Sambal Sotong jadi liat, sambal berair, cair, warna tak cantik. Nanti ada masa aku share pulak la resepi kat sini. Lama dah bertahun tak de share resepi kan.

Oklah, Next post nanti aku nak cerita tentang trip Medan pula ya. Banyak yang nak diceritakan dan gambar yang nak dikomgsikan. Mungkin akan buat post day by day punya cerita lah kot. 

Till then, 
💗 Kak Ton


Monday, April 22, 2019

Explore Medan 2019

Sepanjang hampir 7 tahun aku kerja kat sini, this is our 1st time buat rombongan ke luar negara. Bawah pengurusan Kelab Keluarga kami ya bukan tanggungan pengurusan.

Alhamdulillah dapat bawa staff  ke luar negara. Disebabkan ini kali pertama, kita pi dekat-dekat sahaja la ya. Test dulu bawa diaorang ke Medan sebelum ke destinasi lebih jauh andai ada rezeki lagi.  Dalam Kelab Keluarga, aku ni Naib presiden sebenarnya. Walaupun kadang aku ni garang dengan staff, diaorang tetap undi calonkan aku dan undi.

Tak semua yang join sebenarnya. 31 orang sahaja daripada 50 yang ada. Asalnya aritu 39 orang dah daftar, tapi atas beberapa sebab ada yang terpaksa cancel untuk sertai kami. Korang doakan perjalanan kami selamat pergi, semasa di sana dan pulang. Aku tukar duit pun tak banyak, 2 juta je la.  Macam tak rasa ada nak beli apa sangat pun. Lagi pula tabung travel aku nak guna ke tempat lain untuk pi holiday dengan laki aku masa Anniversary atau Birthday aku. Tambah pula nak masuk Ramadhan kan.. lepas tu Raya. Besar modal tu.

So tadi aku buat taklimat sikit, last minute punya bebelan la sebab diaorang akan keluar dari Pulau Khamis nanti. Aku pula esok pagi-pagi nak keluar dah, Outstation dulu sebelum p holiday. Meeting di Kuantan, harap tabah la tak habis duit di Kuantan dulu sebelum p Indonesia nya hahahah. Macam-macam la aku ingatkan kat staff benda-benda nak bawa, do’s and don’t masa nak naik flight etc. Macam mak bebel ke anak tu la, tapi ni anaknya hampir separuh semua umur lebih dari aku dah. Yang nak pencen pun ada.

Alright panjang pula bebelan. Nak kemas baju la pulak. Bawa bag besar supaya senang sumbat apa-apa barang belian luar jangka hahahah.


Till Then, XOXO
♥️ Kak Ton

Sunday, April 21, 2019

I Am Back!!!

Bismillahirrohmanirrohim.

Aku tak tau la mana datang kekuatan nak menulis balik. Tapi rasa berkobar-kobar tu tinggi sangat. Ada ke orang nak baca lagi blog di tahun 2019 ni?

Aku terpanggil nak menulis semula, bila sedar terlalu banyak benda aku nak share. Tentang kehidupan seharian, tentang kerja, tentang keluarga, tentang cita-cita dan 1001 benda lagi. Bebrapa tahun kebelakangan ni semua aku share di Instagram dan FB. Tapi makin lama aku rasa makin tiada keseronokan untuk berkongsi di sana. Terlalu banyak judgement dari manusia. Kadang aku sendiri rasa tak puas bila share sesuatu. So I just make a simple caption whenever upload a pic at ig or fb. 

Di sini, aku lebih terbuka, lebih ikhlas dan jadi lebih seronok untuk berkongsi. Semoga aku terus istiqomah walau hanya menaip dari handphone sahaja. Tahun 2019, masuk tahun ke 11 aku berkahwin... masih sama, masih berdua. Belum ada rezeki nak memiliki zuriat. Alhamdulillah kami masih gembira, masih bahagia. Tahun ini juga merupakan tahun ke 7 aku bertugas sebagai Penjawat Awam. Masih gembira menjalani hari-hari ku. 

Innshaallah, aku akan teruskan menulis. Berkongsi segalanya di sini.


Till then, XOXO.
♥️ Kak Ton 

Friday, December 5, 2014

Car Boot Sale, Pantai Hiburan, Rompin (edisi kecewa)

Minggu lepas berkesempatan balik rumah mak mertua kat Rompin. So weekend tu berjimba la sekejap dengan cousin. Konon nak pi car boot sale. Tapi petang tu hujan lebat tak berhenti. Dalam pukul 6.30 petang baru dapat keluar. Dah sampai Pantai Hiburan, kecewa lah pulak. Sebab hujan tu, ramai orang tak berniaga.

Kalau ikut mak sedara cakap, ada dalam 40 peniaga sepatutnya. Tapi hari aku pergi tu, belasan peniaga je yang ada. Tak pelah, next time kita try pi semula. Aku memang tak de beli apa- apa. Mak sedara beli butang baju melayu, cousin beli cake. Then kitaorang berselfie... hahah

Kiri tu cousin, Eka.. yang tengah tu aku panggil Mak Anjang/ Kak Watie anak 3 tapi body? nangis kak Ton yang belum ada anak ni


Sekejap sangat dapat sembang dengan mu. Nanti kita cari masa gossiping lagi ya cuzzzy

Yang tengah tu kak Cik.. Tinggi melampai dah sekarang. cantik pulak tu. Dulu masa dia sekolah rendah aku dengan Eka memang kuat buli dia.. hahah


Fefeling Datin E ke kau Kak Ton? Posing mendongak tu.. leher tak jinjang maka kena bagi ilusi panjang sikit

Thursday, December 4, 2014

Melawat Sahabat Di HUSM, Kubang Kerian

Last Monday aku dan 3 orang officemate + 1 driver dihantar ke Kota Bharu baru sebagai wakil pejabat melawat seorang rakan sekerja yang baru selesai menjalani operation di HUSM, Kubang Kerian bagi membuang ketumbuhan di bawah kepala lutut. Lama dah beliau menghidap ketumbuhan tu, dari awal tahun rasanya. Alhamdulillah ketumbuhan berjaya dibuang dan tulang kaki beliau terpaksa diganti dengan besi. Selepas ni beliau akan kena operate lagi untuk tampalan kulit pula. Aku ni memang minah hati mudah gegar, airmata gugur. Sedih tengok kawan jadi macam ni.

Dengarnya ia sejenis kanser juga, kanser tulang. Even operation dah berjaya, still kena chemotheraphy lagi kerana sel juga telah berada kat paru- paru beliau.Aku memang seriau dengar pasal kanser tulang sebab seorang rakan sama umur dengan aku dah pergi meninggalkan aku akibat kanser tulang. Nor Fadzlin Abdul Halim. Terlalu cepat kau pergi. Rasanya start habis SPM baru kitaorang betul- betul rapat. Miss you.





Aku doakan semoga officemate aku, Akhirruddin Bin Ali ni cepat- cepat sembuh. Nasib baik isteri berada disisi menemani. Tabah sungguh Kak Mas menjaga suami. Harapnya jika ALLAH turunkan ujian sebegini.. aku pon mampu tabah seperti Kak Mas. 

Thursday, October 9, 2014

Setelah Sekian Lama


Lama sangat dah tak update.
Jangan kata sawang ke semak samun, dah jadi hutan simpan kekal dah blog ni.
Bukan tak de nafsu nak update, tapi banyak halangan campur sakit 'Malas' tu.

Bisnes island hopping masih berjalan macam biasa.

Kerja dengan gomen pon dah sambung untuk another one year.

Bisnes sampingan macam jual Shaklee dan lain-lain produk aku dah malas sebab asyik outstation and kesian kat customer kena tunggu lama baru dapt barang.

Bisnes weekend-kitchen aku, tengoklah musim tengkujuh ni kalau tak de keluar outstation boleh kita sambung semula. Lagipun ramai dah tanya roti jala dan spaghetti Kak Ton ni.

Cuma nya sekarang tengah agak busy menyiapkan gubahan hantaran seorang sahabat. Rumah pon dah bersepah dengan segala macam bunga, manik dan barang lain.

Harap- harap kawan aku puas hati la nanti dengan hasilnya. Maklumlah aku pon bukan pakar dalam bab ni, tapi dah kawan minta tolong, kita usahakan lah mana yang mampu.

Till we meet again. XOXO.

Sent from Samsung Mobile