Klik Untuk maklumat Lanjut

Wednesday, June 20, 2012

Wordless Wednesday #14

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, June 18, 2012

KITA DAH KERJA

Alhamdulillah, aku dah start kerja Jumaat lepas bersamaan 15 June 2012 bersamaan 25 Rejab 1433h.


Tu dia Puan Azra kita on her very 1st day.
Aku telah diterima bekerja sebagai Pegawai Tadbir (Pengurus Pembangunan Masyarakat) Gred41 di Lembaga Pembangunan Tioman.

Hambik kau, kalau boleh nak tulis sekali job description kat sini.
Walaupun jawatan aku ni hanya kontrak buat masa ni, tapi aku still sangat teruja.
Hahhahahhah.

Serius aku teruja nak kerja.
Lagipun selama ni aku mana pernah bekerja kat bahagian pentadbiran kan.
Masa kat travel agent banyak buat kerja luar.
Kalau duk dalam opis pun paling kuat buat filing je.
Pastu kerja cikgu kontrak tu kerja macam cikgu biasalah.
Then, kerja- kerja lain pun sama je, banyak buat outdoor kan.
*kecuali masa rajin buat banana cake n aiskrim malaysia, tu je yang duk dapur*

Inilah 1st time aku dapat office sendiri.
So, harus gedik- gedik nak ubah itu ini.
Lagipun berhabuk habis ofis ni, dah berbulan- bulan kosong.
1st day hari tu aku just vacuum carpet then susun- susun fail.
Hari ni aku minta tolong beberapa pekerja lelaki untuk ubah susunan perabot dalam opis aku ni.

Kalau ikut hati aku, Sabtu lepas nak keluar ke Mersing.
Konon nak beli bunga lah, frame lah.
Laki kata tak payah.
Sebab kalau aku keluar sorang, harus balik nanti entah apa- apa je benda mengarut yang aku beli.
So, dia kata nanti je beli.
Tunggu nak keluar buat medical check-up semua tu, baru beli.
Harus aku nak pi SSF kan.
Sebab kat Kuantan bukan banyak sangat pilihan kedai nak beli.



Ni pulak picture hari ni.
Kiss untuk korang semua yang telah doakan aku masa pi interview hari tu.
Laki pagi- pagi tegur merahnya makngah.
Aku kata semangat.
Kan hari Isnin semua orang macam lemau je kan.

Bawah ni pulak pose gedik ala- ala ayu sangat kononnya.


K. Dah, dah..... nak buat kerja.







Wednesday, June 13, 2012

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Balik Kampung+ Putrajaya+ KL+ JPO (part 2)

Tidur kat Hotel Nova ni agak selesalah.
Sebab aku tak ade asyik terjaga ke apa kan.
Bangun pagi, mandi, then pergi breakfast.
Breakfast simple je.
Padanlah dengan harga RM162 tu kan. Kat tengah bandar pulak tu. Jangan lah korang nak bayangkan breakfast macam stay Marriott.

Lepas breakfast.
Lepak bilik kejap.
Check- out, lepas tu pi Sungei Wang untuk park kereta. 
Tak kan nak park kat Pavi kan. Macam mahal kot.
Sebab nak shopping seharian katanya.
hehehheheheh.

Lepas park kereta tu, kitaorang terus cari jalan keluar. 
Terus ke  Fahrenheit88.
Memang dah niat nak pi sana masuk Uniqlo untuk cari comfort pants for kerja.
Nasiblah kat sana ada banyak pilihan seluar untuk aku yang cutting badan tak sekata.
Rembat satu je kat situ.

Haisshhhh...
Susah la cerita macam ni.
Tukar la. Cerita bergambar senang sikit kot aku nak recall.
Banyak makan semut.
Lupa flow ceritanya. hehehehhe


Kan dah salah cerita. 
Sebenarnya, mula- mula beli kasut dulu lah kat ALDO ni. 
Memang niat cari flat shoe yang selesa. 
Kasut sini tak lah mahal mana.
Sebab masih in budget, so beli je lah mana yang berkenan.
Malas nak pusing banyak- banyak tempat sebab masa untuk shopping pun tak panjang kan.
Petang dah nak balik Simpang Renggam semula.
Lepas beli kasut baru naik Uniqlo beli seluar.

Lepas tu terus jalan Pavi.
Pusing- pusing masuk macam- macam kedai.
Dapat jugaklah beli blouse kat Dressing Paula.
Nak beli macam- macam lagi.
Tapi hati kami tak tenteram *kami tu refer kepada aku n gf, Hana*.

Sebenarnya kami berniat.
Lama dah pasang niat.
Nak beli designer handbag untuk trip dating kali ni.
Tapi tak dapat decide nak beli apa.
Fikir punya fikir, keluar dari Pavi masuk Starhill.
We go for LV.

Ingatkan nak beli Neverfull.
Tapi habis duk berbincang dalam tu, aku pun dah ada adik beradik Longchamp yang bentuk sama je macam Neverfull kan. Tote bag kan.
MBMJ yang ada pun sama je bentuk cam ni.
Gf pulak, dia tak kisah.
18 designer handbag pun dia boleh beli dalam setahun...hehehhehe.
Duk pegang letak antara Speedy dengan Neverfull.
SA kat situ, yang layan kitaorang nama dia Mavis.
Dia tanya aku, nak pakai untuk harian ke jarang- jarang pakai.
Aku kata lah jarang pakai kot. Sebab ada dah beg lain untuk kegunaan harian.
Then, aku bukanlah banyak sangat duit kan nak pakai LV untuk kegunaan harian.
Haruslah sayang..hik..hik..

So, Mavis cadangkan kitaorang ambik Speedy.
Gf kata ok je.
Lagipun aku n dia pun belum ada handcarry bag kan.
Boleh feeling datin's sikit.
*btw, kitaorang ingatkan dulu Speedy ni mahal dari Neverfull. Rupanya murah sikit la*



Dah ambik keputusan nak Speedy size 30.
Payah pulak nak decide sama ada amik monogram or damier.
Bagi yang tak tahu, Monogram tu yang corak ada tulis LV..LV.. ada bentuk macam bunga tu semua.
Damier pulak corak kotak- kotak macam dam tu. Macam yang aku pegang kat atas tu.

Yang tak add fb aku, next entry baru akan tau mana satu yang aku beli.
Sebab aku pakai masa pi JPO aritu.
Malas nak cerita kat sini.


Ni picture masa gf nak bayar.


Ni pulak perempuan seronok. Hajat tercapai.
Dah alang- alang dalam Starhill tu, kitaorang saje masuk Dior.
Nak pengsan okeh dalam Dior.
SA semua baik- baik. Siap offer nak bagi minum semua sebab nampak kitaorang macam penat shopping.
Next time pulak ya beli Dior.
Tapi Gf macam tak boleh tahan nak tunggu lama- lama.
Harus dia dah dapat terkam Dior tu 2,3 ketul baru aku dapat.



Settle jalan- jalan ambik angin kat Starhill tu kami masuk semula ke Pavi.
Beli baju, baju, baju, seluar, seluar....then aku beli bedak n lipstick kat Chanel.
Dah lama tak beli bedak mahal, asyik pakai bedak Maybelline je sejak duk pulau.
Bukan sebab apa, sebab aku kan macam pasrah muka hitam dan banyak masalah sejak duk sini.
Tu malas nak cara sangat hal muka.
Ni baru dapat hidayah semula nak bercantik- cantik.
Mula beli macam- macam dah ni.

Masuk Gucci, gf nak cari wallet hantaran untuk majlis dia nanti.
Dapat.
Cantik.
Aku beli apa kat Gucci? ssssssssshhhhhhh. Rahsia.

Jalan punya jalan, shopping punya shopping tetiba rasa letih.
Baca betul ya, letih...bukan lapar.
Azra tak rasa lapar?
Iyelah, mana nak lapar.
Puas hati shopping kali ni.
Tapi memandangkan masa tu dah 4 lebih, kitaorang makan je lah. 
Late lunch katanya.

Tak tau nak makan mana.
Sebab nak rehat kan.
So, naik tingkat 6.
Masuk Ben's.


Picture tak ikut turutan pulak.
Ni dessert kitaorang, Berry Pavlova Sandwich.
Serius, duarius, tigarius aku kata sedap.
Aku suka. Silalah cuba nanti kalau berkesempatan makan kat Ben's.


Ni mushroom soup. Sedap je, sebab guna fresh mushroom kan. Tapi Garlic Bread tu tak sedap. Dah sejuk dia bagi aku. Liat ler. 


Aku nak makan Salmon.
Ini je kot yang ada dalam menu.
Sebenarnya Salmon Teriyaki.
Tapi sos teriyaki ada alkohol.
So, dia suggest aku tukar kepada blackpepper sauce.
Aku ok je, yang penting salmon kan.

Gf makan Spaghetti. Tapi tak sedap.


Aku kan suka Lemongrass Tea.
Tapi air serai kat sini pahit la.
Dia blend serai tu, then amik patinya.
Selalu tak pernah aku minum yang macam ni.
Air lemongrass ni paling sedap kat Japamala Beach Resort aku pernah minum.
Gf punya air sedap sikit dari aku.


Kesimpulannya, makan kat sini tak lah sedap mana.
Tapi we love the ambiance la.
Ada pokok- pokok kan.
Very cosy.
But we will come back for their Berry Pavlova Sandwich itu!!!

Siap makan, tawaf lagi sikit.
Lepas maghrib, balik Kluang.
Alhamdulillah.
Puas hati sangat trip kali ni.
Gf puas. Aku apatah lagi kan.
Gf dah dapat beli barang untuk hantaran.
Tinggal nak cari kasut je nanti.
Tapi sorry, gf saya low profile.
Dia malu nak tunjuk hasil tangkapan dia. Sebab dia kata ni bukan blog dia.
Tak payah tunjuk lah hasil dia katanya.


Hasil tangkapan tak yah reveal lah ye.
Penat nak amik picture satu- satu.
Lagipun ada yang dah tinggal kat kampung.


Next entry baru bagitau Speedy in monogram or damier ya.
Next entry jugak aku review pengalaman shopping kat JPO.

Btw, Thanks to gf, Hana. Next trip kita dah ada impian kan.
Hope tercapai hajat kita :)

Saturday, June 9, 2012

Pengumuman

PENGUMUMAN.
SAYA, NAZRATUL AZRA DAH TAK AMBIK MANA- MANA BOOKING UNTUK HOLIDAY DI TIOMAN ISLAND YA.

KALAUPUN SAYA ADA REVIEW TEMPAT- TEMPAT PENGINAPAN, RESTAURANT, SNORKELING SPOT KE APA YANG ADA KAT TIOMAN NI, BUKAN UNTUK TUJUAN PERNIAGAAN.

SEMUA TU JUST NAK BAGI INFORMATION KAT KORANG SEMUA.
KALAU SEKADAR NAK TANYA OR MINTAK PENDAPAT TENTANG PERCUTIAN KAT SINI, AKU OK JE. EMAIL JE, NANTI AKU BALAS LA.

TAK LARAT NAK AMIK BOOKING SEMUA TU LAGI SEBAB ADA JE YANG KADANG DAH BOOKING BERIA EMAIL 10 KALI, BILA DAH NAK SAMPAI TARIKH.. TETIBA CANCEL. AKU DAH TAK SANGGUP MENGADAP OWNER CHALET YANG KADANG NAK MARAH SEBAB DAH RESERVEKAN BILIK.

TERIMA KASIH.

Tuesday, June 5, 2012

Balik Kampung+ Putrajaya+ KL+ JPO (Part 1)

Ni cerita last 2 week sebenarnya. 
Aku balik kampung.
Balik sorang je. 
Ingat nak tenangkan fikiran sebelum start kerja. 
Tapi hampeh je kan, keje tak jadi start 1 June.
Tak pasti bila, Sama ada 15 June atau 1st July nanti.

:(

Btw, terpaksa balik kampung sorang- sorang sebab hari Sabtu tu, cousin aku dan cousin laki kawen.
Kitaorang amik keputusan, dia p majlis kawen cousin dia, aku pula balik kampung untuk majlis cousin aku.
Adil dan saksama ya.

As usual, kalau aku balik kampung sorang, mesti naik bas ekspress dari Mersing ke Kluang. Bas berenti- henti tekan loceng tu ada je, tapi sila percaya bahawa tambangnya adalah lebih mahal ya.
Sebab bas ekspress lalu jalan lain, lebih dekat.
Bas loceng tu lalu jalan Jemaluang yang sunyi sepi dan jauh. 
Sebab tu tambangnya lebih mahal.
Sampai Kluang amik teksi ke Simpang Renggam. RM30. Senang. Sebab terus sampai rumah.

Dalam perancangan, hari Jumaat nak pergi KL balik hari dengan gf ( Hana). Tapi tetiba Khamis tu dia call ajak pergi petang tu, coz nak g Putrajaya jap.

After Zuhur (nak masuk Asar dah waktu tu kot) dia sampai kat rumah aku. 
Sembang- sembang dengan mak jap, then kitaorang terus gerak.
Alhamdulillah percutian kali ni aku sihat je.

Sampai Putrajaya, cari makan dulu. 
Hana puasa.
Makan dekat tepi tasik, sebelah Pullman tu.
Apa nama kedai tu?
Aku lupa :(
Tapi makanan just nice lah. Sedap, portion ok, yang penting tak mahal.

Ni picture lepas makan.

Gf buka puasa makan kambing ya. Tak habis sangat pun. Aku ler yang berperut saiz guni beras 15kg ni yang duk habiskan. Tapi sedap. Tak habis bukan tak sedap, tapi sebab memang banyak.
Aku makan Kway Teow Goreng je. Malas letak picture sebab gambar gegar. 


Dessert, Apple Crumble.

Aku rasa biasa- biasa je. Tak de lah sedap sangat Apple Crumble ni.
Meh nak cerita sikit pasal dessert.
Actually aku order 2 dessert, Apple Crumble dengan Brownies Ice Cream kot.
Masa kitaorang dah siap makan, lama gila dah, about 15 minutes kitaorang duk bersembang sampai waiter dah angkat pinggan mangkuk.
Pastu kitaorang dah nak balik sebab nak singgah Himpunan Jutaan Belia tu kan.
Panggil waiter mintak bil.
Tetiba waiter datang semula tanya, tadi ada order dessert kan.
Kitaorang pun baru teringat memang ada order.
Tapi sebab dah lama sangat siap makan, lupa ada order.
Waiter tu pun cakap sorry tadi tak perasan yang kitaorang da siap makan.
Erkkk.... padahal dia adalah orang yang sama amik order, hantar order, angkat pinggan.

Then tunggu about 5 minutes, sampailah Apple Crumble ni. Dah siap makan, Brownies tak sampai- sampai jugak. Panggil semula waiter mintak bil. Then cakap kat dia, Brownies tu nape tak dapat.
Dia pun baru teringat. Aku kata tak payah lah kalau tak buat lagi.
Padahal dalam hati memang berharap tak buat lagi sebab dah kenyang tunggu nak tertidur je kat situ.
hahahahhahhaha... :p

Lepas tu kitaorang terus jalan- jalan tanpa arah tujuan kat Himpunan Jutaan Belia tu. 
Gila banyak booth yang ada.
Tapi tak ada amik gambar pun sebab letih n ngantuk n tak bawa camera best!

Dalam 10 lebih, balik KL.
As usual tidur Bukit Bintang.
Sebenarnya susah jugak nak decide nak tidur BB ke, Renaissance atau Midvalley.
Sebab aku tak decide nak shopping kat mana.
Ikut hati dan perasaan nak stay Cititel Midvalley sebab teringat breakfast yang sedap- sedap dan banyak pilihan tu. Then shopping kat Gardens n Mid je senang.
Tapi risau kalau tak jumpa barang yang betul- betul nak, jenuh plak nak drive p BB siang- siang hari kan.

Pastu konon nak tidur Renaissance sbb berangan jalan KLCC je sbb Suria tu kecik sikit then tak serabut ramai orang sangat. Lagipun gf rindu kat katil and bantal Renai tu.
Tapi KLCC memang last choice sebab akan shopping situ kalau aku tak berapa sihat. Kan aku selalu demam or migrain kan kalau serabut- serabut ni.

Tapi memandangkan perasaan kami nak pergi Starhill membuak- buak, kami pun stay BB lah. Stay Hotel Nova, RM162 je include breakfast.
Ok lah.
Murah je. Boleh duit lebih kat shopping kan.
Nanti aku buat review ya pasal hotel ni.

Yang pasti malam tu tidur dengan selenanya sebab nak kumpul tenaga untuk shopping esoknya.
Cerita shopping seharian kat Pavi tu, next entry ya.

(",)