Klik Untuk maklumat Lanjut

Tuesday, March 29, 2011

T I O M A N . I S L A N D II

UPDATE: SAYA TIDAK MENGAMBIL BOOKING UNTUK PERCUTIAN LAGI SETAKAT INI. HANYA BOAT TRIP SAHAJA YANG MASIH AVAILABLE.


Mood holiday ya kawan-kawan!!!!

Ok, hari ni Azra nak sambung balik review tentang Pulau Tioman. Kalau episod entry yang lepas Azra dah cerita sedikit sebanyak introduction tentang this island, hari ni nak cerita tentang sebuah resort. Nama resort ni Juara Beach Resort, Kampung Juara.

pic from google.com

Ha, tu pic restaurant Juara Beach Resort dari pantai. Resort ni dimiliki oleh seorang lelaki berbangsa Cina yang bernama Steven. Nama penuh tak tau lah pulak kan, sebab dari dulu memang Azra panggil nama dia Steven. Walaupun dimiliki oleh Chinese man, mereka cuma menyajikan makanan halal sahaja. Malah, para pekerja juga tidak dibenarkan memakan haiwan yang kita (seorang muslim) tak boleh makan iaitu, k******. Hal ini kerana beliau mahu memastikan para pelancong Islam tidak teragak- agak memilih menginap di Resort mereka. 

Kenapa untuk resort pertama saya perkenalkan resort yang berada di Kampung Juara? Sebab, kebiasaannya, orang yang bercuti ke kawasan pulau akan membayangkan pantai yang cantik... luas... and ya, Kampung Juara is your best choice. Antara banyak-banyak kampung yang ada di Pulau Tioman ni, kat sinilah tempat paling tenang saya pernah pergi. Pantainya panjang, luas dan bersih. Warna pasirnya kadangkala nampak agak keputih- putihan kerana pantai kat sini tak terkena cahaya matahari terbenam....*betul ke teori kau tu Azra?...hehhe...itu ikut tafsiran saya lah ye. Sebab kampung ni menghadap Laut Cina Selatan yang terbuka. Kiranya mengadap ke bahagian Sabah dan Sarawak la. 

pic dari google jugak

Yang kat atas ni gambar jeti Kampung Juara. Tapi nampak cam tipu sikit sebab maybe ni pic masa jeti baru siap kot nampak baru and berseri-seri sangat. Pasir pun putih sangat kot *mesti diaorang highlight lebih ni....

terima kasih google.com sebab boleh bagi copy pic lagi.

Gambar kat atas ni nampak real sikit. Pantai Kampung Juara macam ni lah kawan-kawan. Sedap je mata memandang kan. Yang bawa family pun mesti seronok sebab anak- anak boleh buat istana pasir banyak- banyak memandangkan pantainya memang panjang...heheheh. Yang couple-couple, boleh main tulis-tulis nama kat pasir atau buat love macam ni;



Malas nak cerita panjang, kat sini saya letakkan harga untuk pakej bercuti di Juara Beach Resort ni.

3 hari 2 malam.
*pakej termasuk;
-penginapan selama 2 malam di chalet yang berhawa dingin.
-tiket ferry pergi dan balik melalui jetty Mersing, Johor
-tambang 4X4 WD dari jetty Kampung Tekek ke Kampung Juara
-makan (sarapan pagi X 2 kali, makan tengahari X 1 kali, makan malam buffet X 1 kali dan BBQ X 1 kali)
-snorkeling trip (equipment tak termasuk ya..ala, sewa sendiri RM10 sahaja)

harga RM350 seorang untuk pakej kurang dari 10 orang
harga RM340 seorang untuk pakej 11 orang keatas 
*bagi pelancong yang membawa kumpulan pakej 30 orang ke atas, anda dapat melancong percuma ya!!!

2 hari 1 malam
*pakej termasuk
-penginapan 1 malam di bilik berhawa dingin
-tiket ferry pergi dan balik melalui jetty Mersing, Johor
-tambang 4X4 WD dari Jetty Kampung Tekek ke Kampung Juara
-makan (1 kali sarapan pagi, 1 kali makan tengahari dan 1 kali makan malam (pilihan BBQ atau buffet)
-snorkeling trip (equipment sewa sendiri ya)

harga RM270 seorang.

Jika ditanya pada saya, pastinya saya akan memilih pakej 3 hari 2 malam. Sebab hari pertama sampai kita mempunya masa senggang pada waktu petang tu, boleh lah kalau nak ke waterfall trip ke, jalan-jalan menikmati keindahan kampung, pergi ke sanctuary penyu, berkayak, surfing....perghh banyak la yang kita boleh buat. Then, hari kedua, after breakfast boleh pergi trip sampai petang lebih kurang jam 4 petang. memang puas lah bersnorkeling kan. Pastu hari ketiga, sebelum balik boleh minta tolong abang yang bawa 4X4 WD anta kat free duty shop sebelum naik ferry. Mana lah tau kot- kot nak beli souvenir untuk kawan-kawan yang tak ikut.

Kalau tak dapat cuti panjang and just amik pakej 2 hari 1 malam boleh juga. Hari pertama sampai terus la buat aktiviti sendiri kan. Then, hari kedua tu sebelum breakfast siap-siapkan diri dan kemas pakaian untuk bersnorkeling. Pas habis aktiviti, boleh terus balik naik ferry di Kampung Tekek.


ni penyu yang ada kat Kampung Juara. Dia duk seekor je dalam kolam coz dia buta. Tak boleh nak lepaskan kat laut.

Saya main lari-lari kat pantai..hehehhe

tempat saya bergambar ni antara spot popular orang main surfing.

Oh lupa, ni ada lagi satu pic;


Ni pic luar chalet. Dalam chalet saya tak de gambar la. Ok, btw, bagi yang mengharapkan penginapan 4 bintang ke atas tak payahlah datang sini ya. Sini facilities tak de macam kat Marriott, Hilton, Concorde, POGH.... beg kena angkat sendiri, makan pun restaurant tak da aircond. Nak minum air standard Starbucks or Coffee Bean memang tak da la. 

So, sesiapa yang nak kan percutian budget biasa- biasa je boleh la datang sini. Boleh booking terus kat saya;
HP no; 0139395093
email; hazeriazra_8185@yahoo.com

Ok, that's all for now.
Nantikan review seterusnya dari saya.
Post a Comment